Kevät Balkanilla eli kaksi kuukautta reissussa lasten kanssa





Viime keväänä, toukokuun alkaessa pakkasimme nelihenkisen perheemme tavarat yhteen rinkkaan ja suuntasimme kahdeksi kuukaudeksi reissuun Balkanille. Aloitan nyt juttusarjan, jossa käyn matkamme läpi, käsitellen yhden maan per postaus. Lensimme Norwegianin suoralla lennolla Splitiin Kroatiaan, jossa meillä oli auto odottamassa lentokentällä. Olisimme halunneet mielummin lentää suoraan Sarajevoon, mutta se olisi tullut neljälle hengelle liian kalliiksi sekä vaihtoja olisi ollut useita. Joten huomattavasti edullisemmaksi tuli ottaa lennot Splitiin ja lähteä reissuun sieltä. Suunnitelmissa tässä vaiheessa oli matkustaa Bosnia&Herzegovinassa, Serbiassa, Kosovossa ja Makedoniassa. Sen pidemmälle ei oltu vielä suunniteltu. Päämääränä oli palata Splitiin 22.6 viettääksemme viikon Kroatiassa Visin saarella.





Suomesta lähtiessä meillä oli majoitus varattuna ensimmäiseen kohteeseemme Bosniassa, mutta muuten varasimme majapaikan aina muutamaa päivää ennen, kuin vaihdoimme seuraavaan kaupunkiin. Julkinen liikenne Balkanilla on suhteellisen heikko ja matkustusajat pitkät. Alun perin suunnittelimme matkaavamme busseilla, mutta tarkemmin kulkuyhteyksiä tutkittua päädyimme vuokraamaan auton koko matkan ajaksi. Halusimme päästä käymään paikoissa, jonne ei edes ollut mahdollista päästä julkisilla. Matkustusajat monesti myös näyttivät olevan busseilla lähes kaksin kertaisia verrattuna ajoaikaan. Kun matkassa on 2- ja 5-vuotiaat lapset, sitä vain haluaa minimoida matkustusajat. Liftaaminen on toki aina hyvä vaihtoehto, mutta todennäköisyys saada neljä henkeä samaan kyytiin on lähes olematon.




Kaikki majoituspaikkamme löysimme booking.comin kautta. Suosimme paikallisia majoituksia ja löysimmekin hyvin asuntoja käyttöömme. Matkustaessa pyrimme muutenkin mahdollisimman "paikallisystävälliseen" matkailuun. Majoitumme ja syömme yksityisissä kohteissa. Emme halua tukea isoja hotelli- tai ravintolaketjuja, sillä niistä harvoin jää tuloja itse kohdemaahan. Matkailusta saa niin paljon enemmän irti kun asuu samassa kerrostalossa paikallisten kanssa! Tiedonhakuun kohteista käytimme kahta Balkanin alueeseen painottuvaa blogisivustoa; Blonde gypsy sekä Kami and the rest of the world. Tämän lisäksi "matkaraamattunamme" toimi SpottedByLocals-sivusto sekä Facebookista löytyvä Balkanilla matkustamiseen erikoistunut ryhmä.




Miksi Balkan? No miksi ei! Hyvät ilmat, halpaa, upea luonto ja ihanat ihmiset! Reissasimme alueella pari viikkoa vuonna  2012 esikoisen ollessa yhdeksän kuukautta ja silloin jo päätimme, että palaamme paremmalla ajalla. Odotukset olivatkin korkealla ja parhainta on, että matka ylitti kaikki odotuksemme. Toki pyörittelimme monia vaihtoehtoja. Kahdeksi kuukaudeksi kun voisi lähteä jo vähän kauemmaksikin. Olemme kuitenkin viehättyneet itä-Euroopasta sekä neuvostohenkisyydestä ja sitten oli vielä se kutina palata Balkanille tutustumaan kunnolla alueeseen. Joten eipä siinä sitten kauaa tarvinnut miettiä mihin päin maailmaa lennot varaisi! Joten tervetuloa mukaan seuraamaan matkaamme! Ensimmäinen maamme oli Bosnia ja sinne siirrymme seuraavassa kirjoituksessa. Kertokaa ihmeessä, jos on jotain mitä erityisesti haluatte tietää Balkanilla matkustamisesta tai vaikka vain lasten kanssa reissaamisesta. :)

Kommentit

  1. Meillä kesäreissusuunnitelmat etenee ja ollaan nyt jo ihan käytännön mietinnöissä. Meillä on kans kaksi pientä lasta mukana, joten reissu on varmasti säätöä. Ja vain kaksi viikkoa aikaa, joten joudutaan luopumaan joistakin kivoista kohteista. Nyt näyttäisi sille, että tullaan pyörimään vain Albaniassa, johon saavutaan Korfulta. Eka suunnitelma oli tulla Dubrovnikiin ja siitä valua alas Korfuun asti, mutta alkoi hirvittää se säätäminen noin lyhyellä reissulla.

    Liikkuminen jäi mietityttämään... Moni tuntuu ajelleen autolla Albaniassa, mutta meitä se kyllä pelottaa lasten kanssa. Hurja liikenne, säätö auton kanssa... mutta sitten toisaalta jos bussiliikennekään ei oikein toimi? Tai ainakin on pitkät ajomatkat.

    Kerroit Albania-jutussa, että Tiranassa ainakin liikenne oli kaoottista. Miten te selviydyitte? Pelottiko? Joku autoilupostaus Balkanilta vois muuten olla hyödyllinen monellekin lukijalle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Ja mahtava kuulla että reissunne alkaa samaan muotoa! Albania on niin ihana että varmasti pari viikkoa vierähtää siellä nopeasti. Juttelin tuossa aamulla miehen kanssa hänen ajatuksistaan autoilusta Albaniassa (mulla ei siis ole korttia, joten en ratin takana ollut missään vaiheessa). Yleisesti Albaniassa kaupunkien ulkopuolella tiet on suht kapeita ja ihmiset ajaa vauhdikkaammin kuin Suomessa. Mutta aikalailla perus ajelua meidän mielestä. Kaupungeissa sitten on taas eri asia. Siellä yleensä pärjää kun ei yritä pitää tiukasti kiinni opituista liikennesäännöistä. risteyksessä saattaa vasurista tulla ohi auto joka kääntyykin oikealle ja useimmiten onkin kolme autoa vierekkäin kääntymässä samaan suuntaan. Double road parking on ihan yleinen juttu, eli kaksi autoa voi olla vierekkäin parkissa tien varressa. Paikalliset ovat aika nopeita reakoimaan liikenteen muutoksiin joten omaa törttöilyä ei kannata liiaksi pelätä. Aluksi varsinkin Tiranassa tuntui hiukan jännältä ajaa mutta lopulta mies sanoi että kun nauraa vain ja heittelee vähän kirosanoja niin kyllä sitä pärjää. Kerran mentiin siellä taksilla ja ihan samanlaista sähläystä se sen ajaminen oli kuin meidänkin.

      Jos teillä on lyhyitä siirtymiä selvästi kaupungista kaupunkiin niin toki bussit on vaihtoehto, ne siis useimmiten sellasia pakettiauton tapaisia minibusseja. Monesti ne vaan oli ihan täyteen tungettuja kun tuli jossain vastaa, joten jos matkan varrelta aikoo kyytiin haluta kannattaa ottaa huomioon ettei mahdu.

      Voisikin miettiä jotain autoilupostausta aiheesta, Balkan kun tuntuu nyt olevan pinnalla :)

      -Heidi- Arjen parempi puoli

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vegaaniset muffinssit sekä laulupussin askartelua

Viro // Seikkailu Tallinnassa

Minne kaipaan takaisin?